הליך פיטורים תמיד היה ותמיד יהיה הליך קשה - נפשית, פיזית וכלכלית. פעמים רבות מדובר על שינוי דרסטי המתרחש בתקופה קצרה ונוגע בנקודות הרגישות ביותר בחיינו.
שאלות כגון: כיצד נתפרנס? האם נמצא עבודה במהירות? למה דווקא אני? ושאלות נוספות אשר מטרידות את מוחנו טירדה רבה.
אז ניקח כמה רגעים להסביר על הליך הפיטורים מההתחלה עם טיפים ועצות משפטיות.
הליך פיטורים יש לבצע על פי הוראות הדין, באופן מסודר ולכן חשוב שתדעו:
1. קיימת לכם זכות מלאה לקבל מספיק זמן מראש את טענות המעסיק כלפיכם כדי להערך ולהתכונן לשימוע בעניינכם.
2. קיימת לכם זכות מלאה לקבל מראש ובכתב את טענות המעסיק כלפיכם בגינם זומנתם לשיחת שימוע.
3. קיימת לכם זכות מלאה להגיע לשיחת השימוע מלווים בעורך דין מטעמכם.
פעמים רבות הערכות נכונה, והתייצבות לשימוע מלווים בעורך דין העוסק ומתמחה בדיני עבודה - הם שיהוו בסוף את ההבדל הגדול בין לצאת עם הראש שפוף, לבין לצאת עם ידכם על העליונה!
צריך להבין, פעמים רבות, כאשר נערך השימוע, בשל הימצאותו של עו"ד מטעם העובד, מבין המעסיק ועורך דינו, כי הפיטורים לא יחזיקו מים בבית המשפט או שיצטרכו לשלם פיצוי רב בשל התנהלות שאינה תקינה ומשכך, בשל טענות משפטיות שמציג עורך הדין בשימוע, מחליט המעסיק שלא לפטר את העובד(!).
מצד השני, ישנם עובדים רבים שפונים אליי ומספרים, כי המעסיק כבר פיטר אותם בשיחת טלפון פשוטה (וחמור מכך בהודעת טקסט) ללא כל זימון לשימוע כלל!
כך במרבית הפעמים, ועוד באותה שיחה ממש, טורח המעסיק כבר לומר לעובד - כי זה לא עובד בינהם, ולכן הוא "יכול ללכת הביתה".
פיטורים מהסוג המתואר מהווים פיטורים שלא כדין.
חשוב להבין, כי פיטורים פיטורים שלא כדין עשויים לזכות את העובד בפיצוי שנע בין משכורת אחת ל- 12 משכורות.
בפסק דין שניתן לאחרונה בבית הדין לעבודה חוייב המעסיק לשלם לעובדת פיצוי כספי בסך של 30,000 ₪ לאחר שנקבע כי השימוע שנערך לה לא היה כדין.
לסיכום הדברים, העובד צריך להבין שמרגע שקיבל שימוע (אם קיבל) הוא אינו חייב לרקוד לצליל חליל המעסיק. עומדות בפניו זכויות רבות אשר בגינן יהיה זכאי, פעמים רבות, לפיצוי כספי לא מבוטל ואף הישארות בעבודתו.
המצב הפסיכולוגי העובר בראשו של העובד לפיו "המשחק מכור" או "מה כבר אעשה כנגד המעסיק" הינו מובן. יחד עם זאת, אין מדובר בגזירת גורל. מדובר בהחלטה ניהולית אותה יש לבחון ולבקר ובהחלט ניתן וצריך לשמור על זכויותיכם בכל ההליך הזה.
במידה ולא התקיים שימוע, המצב דורסני אף יותר כלפי זכויותיכם על כל המשתמע מכך.
עומדים לקראת פיטורים? זומנתם לשימוע? מרגישים שזכויות העבודה שלכם נפגעו?
אין באמור בכתבה זו משום חוות דעת משפטית או המלצה ואין בה כדי למצות את כל הסוגיות הנוגעות לנושא זה. אין בכתבה זו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני, ובכל מקרה יש להתייעץ עם עו"ד מוסמך על מנת לקבל ייעוץ המותאם לנסיבות המיוחדות ולנתוני המקרה הספציפי וכל מקרה יש לבחון לגופו. כתבה זו נכתבה בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועדת לנשים וגברים כאחד.
Comments